Yaz Ayları Yaklaştı… Peki, Ya Bahar Depresyonu Kapınızı Çalarsa !
Bugünlerde, kendinizi mutsuz ve yorgun mu hissediyorsunuz? Uykusuzluk çekiyor, karamsarlığa mı kapılıyorsunuz? Rahatlayın. Bunları yaşayan sadece siz değilsiniz!
Bahar aylarının gelişi bazı kişilerde, coşku, neşe ve mutluluk duygularını uyandırırken, bazılarında da tam tersi duygulara neden olabiliyor. Eğer siz de; agresiflik, mutsuzluk, uykusuzluk, yorgunluk ve iştah değişiklikleri yaşıyorsanız, bahar depresyonuna yakalanmış olabilirsiniz.
Bahar Depresyonu; mevsimsel değişiklerde ortaya çıkan, özellikle sonbahar aylarında görülmesine rağmen, ilkbahar aylarında da karşı karşıya kaldığımız duygu durum değişikliğidir. Her sene aynı mevsimlerde tekrar ettiği için, “Bahar Depresyonu” adını almaktadır.
Belirtileri Nelerdir?
Bahar depresyonu, normal bir depresyonun tüm temel belirtilerini taşımaktadır. Bu nedenle; halsizlik, dikkat kaybı, isteksizlik, kolay yorulma, uyku ve iştah düzeni değişiklikleri, huzursuzluk ve agresyon gibi değişikler, en sık rastlanan belirtilerdir. Bu belirtiler iş performansını düşürerek, sorumlulukları yerine getirememeye neden olmaktadır. Nadiren de olsa; kas ağrıları, bulantı, cinsel isteksizlik, kabızlık ve baş ağrısı gibi bedensel sıkıntılar da, diğer belirtilere eşlik etmektedir.
Eğer sıkıntılarınızın süresi birkaç haftayı buluyorsa; “bahardandır, geçer” demek yerine, uzmanlardan destek almaktan kaçınmayınız. Çünkü, bahar depresyonu psikolojik bir sebepten kaynaklanacağı gibi, tiroid hormonlarının düzensizliğinden de kaynaklanıyor olabilir. Uzmanlar, ayırıcı tanıyı koyar ve doğru olan tedavinin uygulanmasını sağlar.
Tetikleyicileri Nelerdir?
Herkes depresyonla, hayatının bir döneminde karşılaşabilir ve kişinin her zaman risk altında olabileceği unutulmamalıdır. Depresyon, tekrarlama özelliği olan bir rahatsızlık olduğu için, daha önceden yaşamış olan kişilerin, daha dikkatli olmalarında fayda vardır. Ayrıca yapılan araştırmalar; alerjik hastalıklarla depresyon arasında bir ilişki olduğunu gösterdiği için, alerjisi olan kişilerin, bahar depresyonuna yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu öngörmüştür. Bunun dışında, kişilik özellikleri de, depresyonu tetikleyebilmektedir. Örneğin, dışa dönük ve iletişim becerileri kuvvetli kişilerin, bahar depresyonuna yakalanma olasılığı daha düşükken, içe dönük ve iletişim becerileri güçlü olmayan kişilerin yakalanma olasılığı daha yüksektir.
Nasıl Korunabiliriz?
* Her gün aynı saatte uyuyup uyanmaya özen gösterin. * Mutlaka güne kahvaltı ile başlayın. Kahvaltı, şekeri dengelediği için, ani ruhsal değişimlerden sizi korur. * Spor yapmaya özen gösterin. Her zaman yapamıyorsanız, günlük aktivitelerinizi ona göre düzenleyin. Örneğin; asansöre binmekten vazgeçin. * Dengeli beslenin ve paketli gıdalardan uzak durun. * En önemlisi; hayatınızdaki olumsuzlukların geçeceğini kendinize söyleyin ve POZİTİF DÜŞÜNÜN.