Sınav kaygısı; sınav esnasında bilgilerin aktarılmasına engel olan yoğun bir kaygıdır. Bireyler sınavda; ya yapamazsam, kesin kötü geçecek, dikkatimi toplayamıyorum gibi düşüncelere sahip olabilmektedir. Bu durum ise performansı olumsuz yönde etkilemektedir.
Peki, kaygı hiç mi olmamalı? Kaygı kontrol edilebilir olduğunda kişinin performansını olumlu yönde etkilemekte ve sorumluluk almasına destek olmaktadır.
Sınav kaygısına; mantık dışı inançlar (mutlaka sınavı kazanmalıyım, başaramazsam dünyanın sonu… gibi), amaç ve hedeflerin belirlenmemesi, ailenin baskıcı tutumu, kötü çalışma alışkanlıkları, sağlıksız beslenme, zamanı iyi kullanamama neden olabilmektedir.
Mide bulantısı, baş ağrısı, iştahsızlık, uyumada güçlük, gün içinde ruhsal dalgalanmalar yaşamak, dikkat toplamada güçlük, başarısızlık hissi görülebilecek belirtilerdendir.
Sınav Kaygısı ile Baş Edebilme Yolları
Etkili çalışma yöntemleri
*Planlı ve programı çalışmak *Erteleme davranışını yönetmek *Gerçekçi amaç ve hedef belirlemek
Zihinsel uygulamalar
*Olumsuz düşünce ve inançları sorgulamak
*Olumsuz düşünceleri durdurarak yerine olumlu düşünceler yerleştirmek (sınavda başarısız olursam hayatım kötü geçecek demek yerine kazanmazsam önümde seçeneklerim var diyebilmek)
*Kaygıyı reddetmeye çalışmayarak, onu tanımak ve kabul etmek
Fiziksel uygulamalar
*Nefes egzersizleri *Gevşeme egzersizleri
Bu baş etme yöntemlerine rağmen sınav kaygınızı yönetmekte zorlanıyorsanız bir uzmandan psikolojik destek alabilirsiniz.
KVKK “Kişisel Verileri Koruma Kanunu” Aydınlatma metnini okudum onaylıyorum.