Çocuklarda Öfke

Çocuklarda Öfke

Öfke, herhangi bir şeyin engellenmesi ile ortaya çıkan istenmeyen bir duygudur.Öfkenin normalin dışında, sağlıksız kabul edilebilmesi için; öfkenin şiddeti, sıklığı, süresine dikkat edilmelidir. Çocuklarda öfke nöbetleri genellikle 1.5-2.5 yaş civarında sıklıkla görülür. Öfke nöbeti sırasında çocuk; bağırma, çığlık atma, ağlama, vurma, tekme atma, kafasını vurma, kendini yere atma, kendine zarar verme gibi davranışlar sergiler.

Çocukların öfke nöbetlerine neden olan davranışlarını takip etmek, kimin yanında, hangi zamanlarda ve neden bu davranışları sergilediğini belirlemek gerekir. Öfke tepkisine neden olan durumların gözlenmesi bu durumu önlemeyi sağlar.

Öfke esnasında çocuklar kendilerini anlayan ve sakin ebeveynlere ihtiyaç duyarlar. Ebeveynlerin çocukların öfkesi karşısında sakin kalabilmeleri ve öfkelenmemeleri gerekir. Öfke patlaması sonrasında çocukla sakin ve kısık bir ses tonu ile konuşmaları önemlidir.

Yetişkinler sorun karşısında nasıl davranıyorsa çocuk da onu model alacaktır.Anne babaların çocuklarına iyi bir model olmaları önemlidir.  Ebeveynlerin zor durumlarla ve duygularla baş etmeyi çocuklarına öğretmeleri önemlidir.

Çocuk istediği bir şey için ısrarcı davrandığında ve öfke davranışları sergilediğinde, öfkesinin yatışması için istediği şeyi yapmasına fırsat verilmemelidir. İstediği şey yapılırsa çocuğun bu davranışı pekiştirilecek ve her defasında bu davranışı sergileme ihtimali yüksek olacaktır. Bu yüzden öfke nöbetlerinin hemen arkasından çocuğunuzun istediği şeyi vermemeli yada yapmamalısınız.

Çocuğa istediği bir şey için hayır denilirken, bunu açıklamak, neden yapmasını istemediğinizi belirtmelisiniz. Örneğin, “Hayır şeker yemeni istemiyorum” demek yerine “Bu şekeri şu anda yemeni istemiyorum çünkü birazdan yemek yiyeceğiz ve iştahının kapanmasını istemiyorum” şeklinde çocuğa açıklama yapılmalıdır.

Anne-babaların tutumlarında net ve tutarlı olmaları oldukça önemlidir. Çocuk öfke davranışları sergilediğinde bir seferinde ödüllendirilir, bir seferinde cezalandırılırsa veya anne baba arasındaki çelişkili tutumları fark ederse kafası karışacaktır. Bu nedenle anne babaların tutumlarında net olmaları, tutumları konusunda fikir birliğine varmaları ve kararlı davranmaları önemlidir.

Gamze TAŞDELEN
Psikolojik Danışman

Bize Ulaşın