Çocuğumun Sınav Kaygısı Var, Ne Yapabilirim?

Çocuğumun Sınav Kaygısı Var, Ne Yapabilirim?

Sınava yönelik kaygının yükselmesinde birçok tetikleyici vardır. Bunlardan birisi mantık dışı inançlardır. Nedir bu mantık dışı inançlar? “Mutlaka sınavı kazanmalıyım! Başaramazsam dünyanın sonu! Başarmak zorundayım!” gibi ifadeleri mantık dışı inançlara örnek olarak verilebiliriz.

Gerçekçi amaç ve hedeflerin belirlenmemesi, aile içinde sınava yönelik baskının olması, verimsiz çalışma alışkanlıkları, sağlıksız beslenme, düzensiz uyku, zamanı iyi kullanama gibi durumları kaygının artmasına yönelik diğer tetikleyiciler olarak gösterebiliriz.

Peki, kaygı hiç mi olmamalı? Elbette olmalı. Kaygımız kontrol edilebilir olduğunda performansımızı olumlu yönde etkiliyor ve sorumluluk alabilmemize destek oluyor.

Çocuğunuzda mide bulantısı, baş ağrısı, iştahsızlık, uyumada güçlük, gün içinde ruhsal dalgalanmalar yaşamak, dikkat toplamada güçlük, başarısızlık hissi gibi belirtilergözlemliyorsanız çocuğunuzunsınava yönelik kaygı düzeyi yükselmiş olabilir.

Çocuğum sınav kaygısı yaşıyor ne yapabilirim?

* “Çocuğumu kaygılandıran neler olabilir?”

* Çocuğunuz geleceğe dair hayal ve hedefleri hakkında konuşulabilir.

* “Benim çocuğumdan beklentilerim neler? Acaba bu beklentilerim çocuğumda bir kaygı oluşturuyor mu,” diye düşünülebilir.

* Ebeveynlerin ortak bir tutum içinde olması çok önemlidir.

* Çocuğunuz motivasyonunun artması içinonu iyi hissettiren ve rahatlatan faaliyetlere zaman ayırması yönünde destekleyebilirsiniz. Örneğin; birlikte yürüyüş yapabilir, sevdiği bir filmi izleyebilirsiniz.

* “Biraz zorlandığını ve kaygılı olduğunu görüyorum konuşmak ister misin? Ne zaman istersen ben buradayım,” gibi ifadeler çocuğunuza onun yanında olduğunuzu hissettir ve onun rahatlamasına yardımcı olabilir.

* Öğretmenleri ile iş birliği içinde olunması bu süreçte oldukça önemlidir.

* Çocuğunuzu arkadaşları ya da aynı süreçte olan başka kişilerle kıyaslamak çocuğunuzun motivasyonunu düşürerek aranızdaki ilişkiyi zedeleyebilir.

* “Sen bu süreçte oldukça çaba gösteriyorsun, zor olduğu biliyorum ve sonuç ne olursa olsun ben senin yanındayım,” gibi ifadeler motivasyonunu arttırabilir.

Çıdam Kumkale Sönmez
Uzman Klinik Psikolog
Fatma Nur Uçaral Çakmak
Psikolojik Danışman

Bize Ulaşın